Kazališni kamp – Omnibus u Pazinu (2018.)

Kazališni kamp koji su sačinjavali studenti druge generacije Poslijediplomskoga specijalističkoga studija Dramske pedagogije i nekoliko zainteresiranih članova lokalne zajednice održan je u Pazinu od 21. do 25. kolovoza 2018. Svakodnevne radionice od 10 (uz jutarnju gimnastiku nešto prije) do 19 sati (katkad i dulje) nisu bile dovoljne da polaznici pokažu svu svoju kreativnost te se iduće godine nadamo nešto duljemu kampu.

Okosnica samoga kampa bila je upoznavanje s pojmom interaktivnoga kazališta te pripremanje interaktivne predstave koja je tematizirala roditeljski pronalazak jointa među djetetovim stvarima pred odlazak na mali maturalac na kraju osmoga razreda. Različiti pristupi temi donijeli su tri gotova interaktivna programa kazališta u obrazovanju s ciljem prevencije konzumacije droga u mlađoj tinejdžerskoj dobi. Škakljivost teme odredit će koliko će te predstave biti izvođene u školama, ali potreba za ovim tipom komunikacije i razgovorom o tim (tabu) temama i više je nego potrebna. Radionica je polaznicima pokazala koliko je važno pronaći fokus za interaktivnu predstavu te ga ne ispuštati iz vida, ali i da je potrebno nekoliko testnih izvedbi ovoga tipa kazališta kako bismo bili sigurni kakva će biti percepcija publike. Sudionici su jedni drugima služili i kao gledatelji i kao potpora, ali i kao najveći kritičari te se stavljali u poziciju mlađe i starije publike i iznosili sve zamjerke koje bi im oni potencijalno mogli iznijeti, time su izvođači odmah vidjeli s čime će se morati suočiti i pronaći argumente za obranu stavova koje predstava zastupa.

Drugi se dio kampa sastojao u gledanju predstave „D(n)o dna“ Teatra Tirena koja problematizira prekomjernu konzumaciju alkohola i njezine posljedice te koncipiranje radionice prije i/ili poslije gledanja predstave. Radionice nisu nešto što se izvodi samo s učenicima već i s njihovim profesorima i roditeljima, iako oni možda nisu ciljana publika predstave, ipak  su spona između kazališta i učenika i oni koji dovode djecu u kazalište, stoga je potrebno i njih upoznati s problematikom predstave te važnosti teme među učenicima. Sudionici su ovom radionicom dobili mogućnost osmišljanja radionica uz predstave za različite polaznike, ali i sagledavanje predstava iz različitih perspektiva. Gledanje predstave bilo je slobodno za sve zainteresirane, stoga su u publici sjedili i mlađi i stariji gledatelji, a polaznici kampa dobili su priliku razgovarati i sa samim izvođačima te saznati ponešto o nastanku predstave devising metodom pod redateljskom palicom Tine Hofman, ali i percepciji predstave koja se izvodi već više od dvije godine po školama i kazalištima diljem Hrvatske.

Posebnu poslasticu studentima predstavljalo je predavanje Nataše Milojević (studentice prve generacije Poslijediplomskoga specijalističkoga studija Dramske pedagogije) o projektima i radu udruge BAZAART iz Beograda, koja se bavi kazalištem zajednice. Projekti koje je udruga provela, ideje, predstavljenje Natašinoga završnoga rada na studiju poslužili su kao izvrstan poticaj svima da prošire svoje horizonte te promisle kako oni mogu promicati i poticati dramsku pedagogiju u svojim zajednicama te se pokrenuti i početi djelovati.

Radionica koja nas je držala budnima (iako smo bili premoreni) čak do 22 sata bila je ona o pisanju projekata, a vodila ju je Iva Nemec (diplomirana dramska pedagoginja). Sve su radionice bile poticajne i motivacijske, otvarale su nove sfere i proširivale viđenja sudionika, ali je ova konkretno donijela ono bez čega ne možemo, a to je, nažalost, novac. Iva nam je, poučena svojim iskustvom, pokazala što je najvažnije kod pisanja projekta, kako se to uopće radi, podijelila s nama važne informacije, dokumente te poželjela sreću i ponudila pomoć u daljnjemu radu.

Prekratki kamp ostavio je sudionike pune pozitivnih iskustava i željne promjene. Studenti su puno teorijskoga znanja stečenoga tijekom prvoga semestra studija mogli praktično primijeniti i vidjeti kako funkcionira te koje su prednosti i mane različitih metoda. Pridružite nam se iduće godine i nećete požaliti, a mi već pišemo projekt za idući kamp te smišljamo radionice koje će i vas jednako oduševiti te inspirirati kao i nas ove godine.

Katja Petrović

Share this...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone