Iva Gruić – pokretačica i osnivačica PSS-a dramske pedagogije

Iva Gruić (1962. – 2024.)

 Iva Gruić rođena je u Zagrebu 1962. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1986. U statusu slobodne umjetnice sve do 1993. surađivala je s kazalištima za djecu. Nekoliko je godina bila vanjska suradnica – dramaturginja u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Radila je i u Dramskom programu Hrvatskog radija kao urednica-dramaturginja. Objavljeno joj je više desetaka radio-dramskih tekstova, adaptacija i dramatizacija. U to vrijeme objavljivala je u raznim danas kultnim kazališnim i književnim časopisima (Novi prolog, Quorum, Republika itd.). Pisala je i kazališnu kritiku u Studentskom listu, Poletu i Vjesniku (i, koje desetljeće kasnije u Jutarnjem listu).

Od 1993. zaposlena je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu. Magistrirala je 2001. i doktorirala 2005. na University of Central England u Birminghamu, Velika Britanija. Kontinuirano piše stručne i znanstvene radove o dramskome odgoju i o kazalištu za djecu i mlade i aktivno sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima. Objavila je jednu knjigu o procesnoj drami kao specifičnoj dramskopedagoškoj metodi rada – Prolaz u zamišljeni svijet(2002). Istovremeno, u suradnji s Teatrom Tirena, sudjeluje u oblikovanju interaktivnih kazališnih programa za djecu i mlade (Pravo na grešku, 1998; Zemlja jabuka, 2000; Oniksova spilja, 2004, koji su prepoznati kao inovativni – Zemlja jabuka nagrađena je na Festivalu alternativne poetike u Mostaru 2000. godine za inovativnu koncepciju odgojnog kazališta). Više je puta bila članica stručnih povjerenstava za dodjelu nagrada na raznim festivalima kazališta za djecu i mlade.

 Bila je članica uredništva časopisa Kazalište i Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje, recenzentica za znanstvene radove iz područja kazališta za djecu i dramskoga odgoja u raznim časopisima. Dobitnica je triju nagrada, jedne umjetničke i dviju stručnih: nagrade za dramatizaciju Matovilke u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Zagrebu, PIF-u (1993); međunarodne nagrade za poticanje razvoja dramskoga odgoja Grozdanin kikot (koju dodjeljuje Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine) (2008) i nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos afirmiranju i razvoju dramskopedagoške struke u Hrvatskoj (2018).

 Jedna je od suosnovačica Hrvatskoga centra za dramski odgoj (1996). A njezin izniman doprinos području dramske pedagogije ogleda se i u osmišljavanju i pokretanju Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije 2015. godine, prvog studija takve vrste u ovom dijelu Europe. Važnu ulogu u izgradnji i osnaživanju dramskopedagoške zajednice u Hrvatskoj (i šire) dala je Iva iniciranjem i pokretanjem znanstveno-umjetničkog simpozija o dramskom odgoju 2017. godine (http://dramskapedagogija.ufzg.hr/index.php/simpozij/).

Svojim djelovanjem, svojim promišljanjem dramskopedagoške struke i svojim snažnim utjecajem na stručnu i znanstvenu zajednicu, Iva je ostavila neizbrisiv trag. No, Iva nam je ostavila i zalog za neku bolju budućnost dramskoga odgoja u Hrvatskoj.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone